Uvod u AWS

Uvod u arhitekturu na AWS-u

uvod u aws

O čemu smo pričali?

Svi naši dragi ljudi željni učenja imali su priliku da 27.03.2020. godine prisustvuju predavanju Uvod u arhitekturu na AWS-u, kojim smo želeli da zainteresovanima predstavimo zašto je važan Amazon Web Services i kako nam može pomoći u svakodnevnom radu. Predavanje je održao Igor Ivanović, sertifikovani AWS trener Semos Education-a u Srbiji.

Šta je Cloud?

Cloud je “operativni sistem interneta”. AWS je nastao iz potrebe Amazona da podrži sopstvenu e-commerce platformu, a više na ovu temu možete da pročitate na sledećem linku. U toku našeg predavanja smo govorili o tome kako su se razvijali AWS servisi i čemu sve oni služe, kao i o glavnim prednostima koje nam oni pružaju.

Šta morate znati o AWS-u?

U okviru predavanja smo obradili osnovne pojmove u AWS-u, te smo tako saznali kako funkcionišu njihovi data centri, kao i koja je razlika između Availability zone, Regiona i Edge lokacijePredstavili smo osnovne servise AWS-a i najbolje praktične primere njihove primene. Govorili smo o S3 i S3 Glacier servisima, koji su najpouzdaniji servisi za skladištenje na svetu. Ukoliko biste na njemu čuvali 100.000 vaših fajlova u periodu od 10.000 godina, statistička je verovatnoća da biste izgubili samo jednu datoteku. Impresivno, zar ne? :) 

S3 servisi su pogodni za skladištenje različitog sadržaja i tipa datoteka, za hostovanje celog statičkog web sajta, za skladištenje velike količine podataka za analizu, ili ih možete koristiti jednostavno kao backup svega što radite. Ipak, trebalo bi da znate i kada su neki drugi AWS servisi bolji izbor, kako se pristupa podacima, koja su postojeća ograničenja - kao i koliko sve ove usluge koštaju i na koji način se naplaćuju.

Sve ove informacije smo podelili sa vama u našem predavanju, a ukoliko želite da se “preslišate” (ili ste bili sprečeni da prisustvujete predavanju), snimak celog predavanja možete pronaći ovde.

Bonus:

Na predavanju smo vam obećali još jedan koristan link. Radi se o jednom vrlo korisnom alatu, koji možete pronaći na sledećem linku.

Inicijativa #DigitalnaSolidarnost

Za vreme trajanje pandemije Covid-19, Semos Education će držati besplatna predavanja u okviru projekta Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije pod nazivom Digitalna Solidarnost.

Kalendar besplatnih obuka možete pronaći na sledećem linku.

Zvanične AWS obuke

Više o redovnim AWS obukama možete pronaći ovde.

  • Možete izabrati bilo koju temu koja Vas zanima, sve obuke su apsolutno prilagođene online načinu izvođenja
  • Možete slušati obuke iz udobnosti Vašeg doma, ili sa bilo koje lokacije po Vašem izboru
  • Datumi su zagarantovani, uz mogućnost fleksibilnijeg održavanja treninga prema Vašim zahtevima
  • Trening se odvija uživo, uz potpunu interakciju sa trenerom i grupom
  • Naši treneri su završili posebnu obuku za održavanje obuka u virtuelnom okruženju
  • Lab-ovi su Vam dostupni 24h/7
  • Potrebna Vam je samo osnovna oprema - računar i internet konekcija